Er jeg god nok?

Noen av oss har arr fra barndommen som gir ekstra næring til usikkerhet og en indre kritiker.

Næringen til usikkerhet

En grunnleggende mistanke om at du ikke leverer god nok, kan kverne mye i bakhodet. Det er slitsomt og tappende. Som coach og psykoterapeut får jeg ofte dette spørsmålet; «Hvem bestemmer om jeg er god nok?». Den som spør, kan være et medmenneske eller en leder. Selvbildet dannes i oppveksten, dermed har noen av oss med arr fra barndommen som gir ekstra næring til usikkerhet og den indre kritikeren.

Psykologspesialist Sondre Risholm Liverød kaller den indre kritikeren for en form for forgiftning. Motgiften er å få en dypere forståelse om seg selv og hvordan psyken fungerer.

Foto: Slik bygges selvtillit versus selvfølelse

 

Slik bygges selvfølelse og selvtillit

Begrepene brukes hulter til bulter. De omtales mye som samme sak. For min egen del har det vært svært nyttig å skille mellom selvfølelse og selvtillit, for å kunne følge bedre med på meg selv. Noe falt på plass da jeg fikk et større grep om dette.

-Selvtillit er det jeg gjør

Den er avgrenset og situasjonsbetinget. Jeg klarte å gjennomføre en oppgave, jeg nådde frem med noe jeg ville si, jeg håndterte en vanskelig situasjon. Selvtilliten blir påvirket av konkrete gjøremål. Den styrkes av at jeg lykkes med det jeg går løs på. Den er ofte kortvarig, og kan variere fra dag til dag. Noen elementer, mer enn andre, øker selvtilliten:

  • Å godta at du ikke får til alt
  • Å bli mer komfortabel med ukomfortable situasjoner
  • Å lære deg kunsten å ta imot kritikk

Foto: Bygg god selvfølelse

-Selvfølelse er den jeg er

Den verdi jeg tillegger meg selv som menneske – uavhengig av mine prestasjoner. Cluet er å akseptere seg selv som en er. Det kan være avslørende, men også en invitasjon til nyttig manøvrering gjennom livet. Åpenhet kan bidra til at du tåler motstand bedre, den indre tryggheten gjør deg sterkere. Lav selvfølelse kjennetegnes av selvkritikk, utrygghet og usikkerhet.

Så hvordan måler du om du er god nok?

Det sunne selvbildet kommer innen fra, og det er din målestokk. Men selvbildet vil hele tiden være utsatt for påvirkning utenfra – dersom du tillater det. Det er en naturlig del i oss alle at vi speiler oss i reaksjoner fra andre. Det gjør oss sårbare og mottakelige for å redusere eget opplevd selvbilde. Utfordringen ligger derfor i å kutte den evige vurderingen av seg selv. Godta at man er god til noe, og ikke god til noe annet.

Slik styrker du selvfølelsen:

Foto: Disse grepene kan styrke selvfølelsen
  • Kjenne og respektere både sterke og svake sider ved deg selv
  • Se på selvfølelsen som en stabil masse; den påvirkes ikke av prestasjoner
  • Si ifra om egne behov og grenser
  • Snu selvkritikken til takknemlighet for det du har
  • Være villig til å gjøre endringer i egne vaner
  • Se det menneskelige i å feile

Vil du ha mer som dette?

Se våre nettkurs om stressmestring, konflikthåndtering og vanskelige samtaler. Bare 20 minutter per kurs – designet for deg som leder.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Leave A Comment